Pege Aladár 1939-ben született Budapesten. Liszt- és Kossuth-díjas érdemes művész, zeneszerző, a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Nevét és játékát a dzsessz iránt rajongók éppen olyan jól ismerik, mint a komolyzenei hangversenyek közönsége.1969-ben szerezte meg diplomáját a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő tanszakán. Tanárai: Montág Lajos és Tibay Zoltán voltak. Már ekkor rendszeresen hangversenyezett, majd 1975-1978 között Nyugat-Berlinben, Reinhold Zeppereznél folytatta tanulmányait.

Világszerte adott koncerteket, amelyeken a dzsessz és a komolyzene egyforma hangsúllyal szerepel. Koncertjeinek műsora nemegyszer ötvözte kétféle – egymással csak látszólag ellentétes – repertoárját.

A nemzetközi dzsesszélet elismert egyénisége, külföldi fesztiválok és koncertek rendszeres vendége volt.Nagy feltűnést keltett 1982-es bombayi és New-York-i fellépése; a Carnegie Hallban amerikai sztárokkal szerepelt együtt. Prágában, 1964-ben a “fesztivál virtuóza”, 1970-ben a montreux-i fesztiválon az “Európa legjobb szólistája” díjjal tüntették ki.

Itt kell megemlítenünk azt is, hogy Pege Aladár nagybőgőjátékát rendkívüli improvizációs képessége, hangszertechnikai tudása és muzikalitása alapján az évenként összeállított dzsessz világranglista 2006. szeptember 23-án bekövetkezett haláláig az elsők között tartotta számon.